Virtualisatie

Bij virtualisatie denken we als eerste aan het virtualiseren van servers, maar binnen het IT-landschap zijn er veel meer plaatsen waar we intussen virtualisatie toepassen. Denk dan bijvoorbeeld aan storage, netwerk, desktop en applicatie virtualisatie. Om er maar eens een paar te noemen.

Voor veel mensen is virtualisatie iets wat niet direct te begrijpen is en daarom dan ook ongrijpbaar. Maar is het eigenlijk wel iets wat direct zichtbaar is en tastbaar is? Als we goed kijken naar wat het is en doet, dan is het ook iets wat we niet direct zien of aan kunnen aanraken. Wat virtualisatie in veel gevallen doet, is een abstractie laag plaatsen over een fysieke hardware laag om zo IT-resources beter tot hun recht te laten komen.
In het geval van server virtualisatie bijvoorbeeld, wordt er door een virtualisatie laag meerdere virtuele machines geëmuleerd, waarbij het OS denkt dat het direct op de hardware draait. Hierdoor kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de beschikbare hardware resources binnen de voorhanden zijnde server hardware. Wat leidt tot een betere inzet van de investeringen die men heeft gedaan in de IT-infrastructuur.

Virtualisatie valt onder Bastion Virtualisatie>

Vorige Segmentatie
Volgende VPN terminatie en inspectie