Kennisbank

Inhoud

Segmentatie

Segmenteren staat voor het indelen of verdelen. Binnen IT vinden we segmenteren terug in verschillende lagen. De belangrijkste toepassing hierbij is binnen het netwerk van het IT-landschap. De hoofdreden hiervoor is beveiliging.

Een IT-landschap bestaat uit meerdere logische delen met ieder hun eigen toepassing. Bijvoorbeeld productie en test of intern- en extern toegankelijke delen. Of bijvoorbeeld segmentatie op basis van workloads, denk hierbij aan datawarehousing, KA of een andere specifieke toepassing. Zo zijn er meerdere manieren mogelijk om segmentering toe te passen.
Naast segmentering is er ook de mogelijkheid om microsegmentatie toe te passen, waarbij er op basis van fysieke of virtuele machine wordt gesegmenteerd. Zie normale segmentatie bijvoorbeeld als een kasteel met een ophaalbrug. De beveiliging vindt plaats op de afscheiding van het kasteel met daarbinnen de verschillende woongelegenheden. En zie microsegmentatie als een hotel waar er op kamerniveau beveiliging plaatsvindt.  Zo voegt microsegmentatie nog striktere beveiliging toe aan het IT-landschap.

Segmentatie is een onderdeel van Bastion>

Vorige PKI
Volgende Virtualisatie