
20 jaar Tedas, 20 jaar kennisdeling
In 2003 richtte Harriëtte van Kuijk Tedas op. Ze blikt terug op een aantal hoogtepunten uit de afgelopen twintig jaar. Daarnaast kijkt ze vooruit naar een toekomst waarin digitale weerbaarheid – en daarmee de rol van Tedas – alleen maar relevanter wordt.
Kennis delen loopt als een rode draad door de geschiedenis van Tedas. Hoe is dat zo gekomen?
“Rond 2000 werkte ik als technisch directeur bij een bedrijf dat kabelnetwerken exploiteerde. Ik werd gevraagd of ik op de Politieacademie in Zutphen een gastcollege wilde verzorgen over de infrastructuur onder de grond, dus alle kabels die daar lopen. Blijkbaar beviel dit, want al snel werd dit college een vast onderdeel van een van de specialistische opleidingen van de Politie. Beeldmateriaal van (heimelijke) observaties en bewijslast video, werd toen nog via cassettebanden uitgewisseld. Ik heb tijdens mijn colleges netwerktechnologie geïntroduceerd als betere manier om deze data te delen. Ook bracht ik observatiespecialisten kennis bij over de nieuwste technieken op het gebied van telecommunicatie. Dit gastdocentschap heb ik tot 2012 vervuld, dus ook nog in de tijd dat ik Tedas al was begonnen.”
Wanneer hebt u Tedas opgericht?
“In 2003. Het begon als eenmanszaak en in 2006 werd Tedas een bv. Onder de eerste klanten zaten veel studenten die op de Politieacademie college van me hadden gehad. In eerste instantie richtte ik me op Voice over IP, maar daar bleek de markt nog niet klaar voor te zijn. Dus toen heb ik de bakens verzet naar Video over IP en netwerkoplossingen. Kennisoverdracht bleef nodig, om te zorgen dat onze oplossingen goed werden toegepast. In het hele land heb ik overheidsdiensten bijgepraat en getraind over netwerkinfrastructuren, een onderwerp dat toen nog behoorlijk onbekend was.”
Wat waren de belangrijkste hoogtepunten in die beginjaren?
“We waren innovatief op heel veel verschillende gebieden. Zo hebben we het digitale verhoorsysteem InterroView ontwikkeld. Maar ook hebben we de technologie geleverd achter Bouwwatch, een beveiligingssysteem voor bedrijfsterreinen op basis van cameratechnologie en videocontentanalyse geleverd. In 2009 hebben we een SSA Award gewonnen voor OV-view, een oplossing tegen geweld en vandalisme in het openbaar vervoer. Daarnaast hebben we, met name bij Politie en Defensie, nog vele oplossingen mogen ontwikkelen die een belangrijke impact hebben gehad op hun werkwijze. Hier kunnen we helaas niet over uitweiden in verband met de vertrouwelijkheid. Één van deze oplossingen is inmiddels echter zo bekend, dat we die wel kunnen noemen en dat is LiveView; Een koppeling tussen particuliere alarmcentrales en de meldkamer van de politie om “live” mee te kunnen kijken met de camera’s op locatie, tijdens een incident of 112 melding. We zijn ontzettend trots, dat wij een oplossing hebben mogen ontwikkelen die zo’n enorme impact op de werkwijze van de Politie heeft.”
Wanneer kwam de focus te liggen op digitale weerbaarheid?
“Dat speelde al mee in alles wat we deden, want je hebt natuurlijk veilige netwerken nodig om alle informatie van A naar B te krijgen. Maar we waren met zo veel verschillende innovaties tegelijk bezig dat we focus misten. Daarom zijn we ons vanaf 2016 steeds meer gaan focussen op digitale weerbaarheid. De overigen activiteiten hebben we geleidelijk afgebouwd.” Sinds 2020 richten we ons volledig op netwerksecurity en de doorontwikkeling van ons Bastion-concept.
Kunt u daar iets over vertellen?
“Bastion is een oplossing om netwerken op het hoogste niveau te beschermen tegen aanvallen vanaf het internet of van binnenuit. Bastion maakt het, als een van de weinige oplossingen mogelijk, om op een veilige manier hoog gerubriceerde data via het internet te verzenden en ontvangen. Onze klanten bevinden zich dan ook in de top van de Nederlandse overheid, denk aan Politie en Defensie. Ons sterke punt is, dat wij kennis van hun operationele behoefte, technologie, en beleid combineren. We leveren dus niet alleen de technologie, maar weten ook hoe deze technologie in de praktijk functioneert én welke beleidsregels er gelden. Als die regels veranderen, garanderen we dat het systeem binnen afzienbare tijd aan de nieuwe regels voldoet.”
Staat digitale weerbaarheid bij de overheid hoog genoeg op de agenda?
“Gelukkig begint er langzaam meer bewustzijn te komen. Daarnaast is recent de NIS2-richtlijn aangenomen, die een groot aantal bedrijven verplicht om hun digitale weerbaarheid op orde te brengen. Waar ik me echter wel grote zorgen om maak is de snelheid waarmee de overheid en deze bedrijven op dit moment handelen en dat veel organisaties nog steeds niet inzien dat een goede digitale weerbaarheid onderdeel van je bedrijfsvoering moet zijn. Met de toenemende spanningen in de wereld, wordt dit in de toekomst alleen maar belangrijker.
Als we niet snel onze digitale weerbaarheid weten te verhogen is de kans groot dat onze vitale infrastructuur op enig moment door digitale aanvallen wordt platgelegd. Ik vind dat wij als Tedas de taak hebben om de bewustwording binnen overheden en de vitale infrastructuur te vergroten. Het is overigens een illusie om te denken dat je kwaadwillende altijd buiten kunt houden. Sterker nog, het is niet de vraag “of” maar “wanneer” ze binnendringen. Daarom is het zaak te zorgen dat je een aanval zo snel mogelijk onderkent en voorkomt dat er schade kan worden veroorzaakt. Zodra er een aanval plaatsvindt, moet je direct kunnen ingrijpen om de gevolgen te minimaliseren. Bastion maakt dit mogelijk.”
Jullie werken voor de top van de Nederlandse overheid. Wat vraagt dat van jullie als team?
“We hebben een aantal kernwaarden die door het hele team worden onderschreven. Zeg wat je doet en doe wat je zegt, bijvoorbeeld. Maar ook: veiligheid boven alles. Daarnaast staat integriteit hoog in het vaandel. Iedereen die bij ons komt werken, krijgt eerst een uitgebreide screening, zelfs onze externe schoonmakers die al 15 jaar voor ons werken. Omdat we vertrouwelijkheid en discretie erg serieus nemen, werken we altijd op “need to know” basis. Ondanks deze serieuze kant van ons vak, beschouwen we iedereen gelijk en hebben we een hele open cultuur over alles dat niet klant gerelateerd is. We merken dat dit erg wordt gewaardeerd onder collega’s. Ons team zet zich met hart en ziel in om Nederland veilig te houden. Dat is het mooie van werken bij Tedas: we zijn dagelijks bezig met werk dat er echt toe doet.”