Gezichtsherkenning is een actuele discussie en fabrikanten proberen hun producten te innoveren door de functionaliteit te verwerken tot een toepassing in hun producten. Zo hebben bedrijven als Apple en Samsung oplossingen ontwikkeld voor het ontgrendelen van smartphones en zijn er in de app stores verschillende apps beschikbaar die ‘spelen’ met gezichtsherkenning, bijvoorbeeld het kunnen sorteren van foto’s op basis van gezichten. Voor toegangscontrole is de toepassing van gezichtsherkenning niet vreemd meer en ook de Nederlandse politie is zoekende naar blacklist toepassingen om specifieke personen middels videobeelden en gezichtsherkenning te vinden in een menigte.

Gezichtsherkenning is gevaarlijk?

De risico’s van gezichtsherkenning op het gebied van privacy en beveiliging zijn niet altijd duidelijk voor het grote publiek. Dit blijkt alleen al aan alle dagelijkse Facebook updates, vaak gecombineerd met foto’s. Wanneer je een vriend of collega Googled dan is de kans groot dat je minimaal één foto van de betreffende persoon vindt op één van de verschillende social media kanalen.

Biometrische data zoals een vingerafdruk of een iris scan zijn moeilijk te vangen, maar een foto is zo gemaakt zonder dat de persoon in kwestie dit merkt. Daarnaast zijn overal in Nederland beveiligingscamera’s geplaatst en brengen dagelijkse bezigheden zoals geld pinnen mensen al in aanraking met opslag van persoonlijk videomateriaal.

Het probleem is dat niet altijd duidelijk is wat er met de data gebeurt. Wordt deze permanent opgeslagen in een database zodat dit later kan worden gebruikt, of is dit enkel tijdelijk en wordt dit na een bepaalde tijd weer verwijderd. Is gezichtsherkenning echt gevaarlijk of heeft men onvoldoende kennis van de technologie?

De juiste toepassing

Om hier iets van te vinden is het noodzakelijk onderscheid te maken tussen verschillende toepassingen van gezichtsherkenning. Gezichtsherkenning op mobiele telefoons klinkt leuk, maar voegt dit daadwerkelijk iets toe. Wordt deze data lokaal opgeslagen of weet men wat fabrikanten met de data doen wanneer dit niet het geval is? Kunnen en mogen fabrikanten jouw foto’s voor bijvoorbeeld marketingdoeleinden gebruiken? Dit zijn kritische vragen die deze toepassing ter discussie stellen.

Zowel Google, Microsoft en Apple benoemen in hun privacy policy dat ze data verzamelen en delen met 3e partijen. Google is hierin een uitzondering en stelt geen data van de gebruiker te delen zonder expliciete toestemming. Gebruikers die gesteld zijn op hun privacy moeten zich afvragen of ze met deze kennis een dergelijke toepassing accepteren.

De discussie wordt echter heel anders wanneer men denkt aan gezichtsherkenning voor toegangscontrole toepassingen. Dit zijn veelal toepassingen waarbij de mogelijkheid bestaat om data gecontroleerd op te slaan, zonder tussenkomst van een fabrikant.

Gezichtsherkenning voor toegangscontrole

Gezichtsherkenning als toegangscontrole toepassing heeft voordelen, maar ook hier dient wederom gekeken te worden naar de opslag van de data en wie hier toegang toe heeft. Het grootste voordeel is de verhoogde beveiliging omdat het verliezen van de huidige toegangspassen geen risico meer is. Iemand kan zich immers niet voordoen als een ander wanneer de juiste oplossing voor gezichtsherkenning is gekozen. Een ander bijkomend gemak is het niet meer hoeven te dragen van een toegangspas.

Nadelen zijn er niet mits inzichtelijk wordt gemaakt waar de data wordt opgeslagen, hoe lang deze wordt opgeslagen en voor welke doeleinden deze wordt gebruikt. Hiervoor geldt dat het essentieel is om zo transparant mogelijk te zijn zodat alle twijfel kan worden weggenomen. Verschillende oplossingen voor gezichtsherkenning hebben de mogelijkheid om geïnstalleerd te worden als een gescheiden systeem, zonder koppelingen met andere toepassingen of functionaliteiten. De klant bepaalt waar de data wordt opgeslagen en voor welke doeleinden deze wordt gebruikt en door deze transparantie kan een weloverwogen keuze worden gemaakt of het privacy aspect wel of niet is geborgd.

Wat kan Tedas betekenen?

Tedas levert oplossingen voor gezichtsherkenning als toegangscontrole oplossing in de vorm van een standalone oplossing of een oplossing gedistribueerd vanuit de Tedas datacenters. U bent zelf volledig in control wanneer gekozen wordt voor een standalone oplossing of laat Tedas de zorg dragen voor uw data bij een gedistribueerde oplossing.

Bent u geïnteresseerd in de toepassing om gezichtsherkenning in te zetten voor toegangscontrole? Neem dan contact op met de specialisten van Tedas.

Bronnen:
https://support.apple.com/nl-nl/HT208108
http://www.samsung.com/uk/smartphones/galaxy-s8/security/
http://computerworld.nl/markttrends/97734-dit-is-de-duivelse-realiteit-van-gezichtsherkenning
https://decentralize.today/apple-vs-google-vs-microsoft-which-company-handles-your-data-better-a7022bd452b1