U kent de krantenkoppen wel: “Cybercrime een steeds groter wordend gevaar. Cybercrime is geen groter wordend gevaar, het is een van de grootste problemen van het moment! Verzekeraars (de beroepsrisicobeoordelaars) geven aan dat cybercrime een groter risico is dan terrorisme. Sterker nog, cybercrime is een van de belangrijkste middelen van terroristen.

Enkele wat cijfers om een beeld te geven van de omvang van cybercrime:

 • Deloitte schat de cybercrime schade voor de totale Nederlandse economie op 10 miljard, dat is een 10 met 10(!) nullen, oftewel is 1,3% van ons bruto binnenlands product!;
 • De Notpetya ransomware berokkent Maersk een kwart miljard Euro schade;
 • 38% van alle wereldwijde phising aanvallen is gericht op Nederland;
 • Ruim 60% van de Nederlandse ondernemingen heeft te maken (gehad) met cybercrime;
 • Het aantal cyberaanvallen is in 2016 met 1.224% toegenomen;
 • In de tweede helft van 2016 werden onder meer vanuit Rusland, China en Iran honderden cyberaanvallen gedaan op Nederland (bron: jaarverslag MIVD).

Cybercrime

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cyber wordt ook wel de ‘andere wereld’ genoemd, maar is dat wel een andere wereld? Met IoT, Smart Industry en alle online dienstverlening is onze complete samenleving volledig verweven met het internet. Voorheen was een goede virusscanner en gezond verstand voldoende om uw organisatie te beschermen. Tegenwoordig is de bescherming van het eindpunt allang niet meer voldoende. Door de anonimiteit, het massale bereik van internet en de kleine kans om gepakt te worden, is cybercrime zeer aantrekkelijk voor criminelen.

Cyberaanvallen

Voor organisaties zijn gecoördineerde en gerichte aanvallen een zeer groot risico. Deze aanvallen worden door professionele (statelijke) actoren uitgevoerd met als doel het vergaren van informatie, het manipuleren van informatie of het ontregelen van processen. Deze professionele aanvallers verdwijnen in de ruis van de grote hoeveelheden geautomatiseerde aanvallen en worden vaak niet  vroegtijdig gedetecteerd. Hierdoor kunnen (terroristische)groeperingen, statelijke actoren en andere professionele hackers ongezien hun gang gaan en zo enorme schade aanrichten.

Enkele van de meest bekende cyber aanval methoden:

Hoe verbetert u uw cybersecurity?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welke maatregelen kunt u zelf nemen tegen cyberaanvallen en cybercrime om te werken aan veiligheid en weerbaarheid in de digitale wereld?

 • Breng uw belangrijkste assets, kroonjuwelen en relaties in kaart;
 • Inventariseer, proactief, de huidige en toekomstige dreigingen en implementeer methoden om deze dreigingen te detecteren en af te slaan;
 • Focus op bewustwording en implementeer maatregelen op alle lagen van uw organisatie (techniek, personeel en partners);
 • Bescherm uw organisatie door onder andere next-gen firewalling, email security, ddos mitigatie, een proactieve patching strategie en ontwikkel veilige software;
 • Bereidt u voor op het onvermijdelijke, focus op incident management en simulatie test (of nog beter) laat uw bescherming testen en blijf constant leren en verbeteren.

Verder lezen?

Enkele links naar relevantie, meer diepgravende informatie hoe u uw cybersecurity kunt verbeteren:

Bent u benieuwd naar de status van uw cybersecurity of wilt u weten hoe u uw fysieke en logische (cyber) security naar een hoger niveau kunt tillen? Neem dan contact op met de specialisten van Tedas.

Bronnen:

Bron 1: Cyber Crime Costs Dutch SME Sector €1 Billion Each Year
Bron 2: Ransomware berokkent Maersk kwart miljard euro schade
Bron 3: Aantal slachtoffers cyberaanvallen neemt extreme vormen aan
Bron 4: AIVD bezorgd over toename cyberaanvallen op Nederland
Bron 5: Cybercrime is voor ons groter risico dan terrorisme’